SM-medaljörer i dressyr

Så var det dags för en liten presentation av SM-medaljörerna i dressyr. Totalt 40 medaljer. På vinjettbilden ses Casita Flower (sto f-71 hos Allan Andersson e Värnbergs Castor u Lady Flower e Roundstone Chief). Här riden av uppfödardottern Anna-Karin på EM 1977. Foto: Krister Lindh

🥇Guld 14 🥈Silver 14 🥉Brons 12

* inomhus

1970. Eva Bäckström – Rose of Abbeyleix (sto f-63 e Mac Dara – Cill Ciarain) tog rasens första medalj i dressyr också. Guld blev det (kat C) och en fin lagerkrans som Rose nog tyckte var det bästa priset.

1978. Fälttävlansekipaget Anna Nilsson – Leading Lord (val f-69 hos Nils Arne Nilsson e Conundrum of Millfields u Leading Light e Mac Dara) snodde åt sig bronspengen i kat C. 1980. Brons till Pernilla Siberg – Casita Flower (härstamning se vinjetten) i kat D. 1980 ingick ekipaget i guldlaget på EM i Belgien.

1985. Guld i kat D togs av Gabrielle Young-Shing –  Tonia (sto f-77 hos Bo Persson e Tiger Boy u Funny Girl e Eadestown Lad). Året efter ytterligare ett guld till ekipaget. Silver till Johanna Haapaniemi – Enterprise (val f-79 hos Per-Åke Skoghammar e Millfield Ensign – Finney Master) i kat C.

Det ska böjas i tid… eller övning ger färdighet 😉 En 11-åring på en 3-åring 1981, och några år senare…

1987. Brons kat C till Jenny Antonsson – Enterprise (se ovan). 1988. Guld kat C till Annica Jacobsson – Öxenholm Moskito RC 40 (hin f-78 e Marble – Finney Master). I kat D tog Anna Pettersson – Cardy (val f-77 hos Allan Andersson e Värnbergs Castor u Lady Flower e Roundstone Chief) silver. 1989 blev det silver för Jenny Antonsson – Enterprise (se ovan), och de fick samma år följa med på resan till EM som gick i Connemarans hemland. Året därefter tog ekipaget brons.

Här hade jag velat ha med en bild på Cardy, men tyvärr lyckades jag inte få tag på någon. Han får istället representeras av sin (och Casita Flowers) mor Lady Flower (sto f-67 hos Gomer Brunius e Roundstone Chief u Mayflower e Lynch Law). Hon var också en duktig dressyrponny. Till vänster på den här bilden med ryttaren Anna-Karin Andersson efter att ha kommit 2:a i Svenskt Ponnyderby 1974. 

Här avviker jag från den kronologiska ordningen. Rasens mesta mästare är förstås Juno Rory RC 56 (hin f-82 hos Eva & Anders Wilsson e Rory Ruadh u Brantshammar Julie e Slieve Dara). Totalt 9 SM-medaljer och det med 4 olika ryttare! 1991. Guld med Sara Johansson i sadeln. 1992 tog ekipaget brons. 1993 och 1994 silver med Sara Törnäng. 1995 silver och 1996 guld riden av Jeanna Högberg. 1998 guld med Emelie Brolin både ute och inne, samt guld inne 1999 (kat C).

En annan hingst som också hade framgångar var Brolötens Grafit RC 70 (hin f-88 hos Chris Brolin e Lambay Inver u Brolötens Chanel e Finney Master). Riden av Emelie Brolin blev det brons utomhus och guld inomhus 1999. Året därefter guld både ute och inne (kat D).

Åter till tidsordningen. 1991 togs bronset i kat C av Zandra Jansson – Golden Diamond (val f-78 hos Anette Höglund e Blue Chief u Golden Fahy e Lambay Inver). 1992. Guld till Linda Sjöberg – Öxenholm Boom (val f-78 e Marble – Bridge Boy). I kat D togs silvret av Frida Pettersson – Cardy (se ovan).

1998. Silver kat C Jennie Nilsson –  Hagens Jack (val f-83 hos Gisela Helin e Värnbergs Orion u Hagens Farabella e Millfield Ensign). Brons i kat C till Camilla Feurst – Cassandra (sto f-87 hos Sven Pålsson e Rolls Royce u Candela e Brantshammar Korak). Brons i kat D till Marit Andersson – Dale Wind (val f-88 hos Gunilla Dalborg e Dale Haze u Windy Cove Ladyfriend e Carna Bobby), och silver inomhus samma år.

1999. Guld i kat D till Maja Bengtsson – Lotus II (val f-91 hos Malte Jansson e Rolls Royce u Lorette V e Tanam an Diaghall). 1999*. Silver i kat D till Linda Solberg – Hagens Lamona (sto f-85 hos Gisela Helin e Blue Chief u Wänga Simona e Brantshammar Joyce). Ekipaget tog även silver nästkommande år.

2001. Silver kat C till Görel Nordlander –  Brolötens Stardust (sto f-88 hos Eva Ahlin e Lambay Inver u Surprise e Bridge Boy). Året efter blev det brons för ekipaget. 2004. Silver kat D Sara Henrietta Bergtröm Källström –  Lotus II (se ovan). 2006. Brons i kat D till Charlotte Linde – Hagens Qumulus (val f-90 hos Gisela Helin e Värnbergs Orion u Hagens Fondora e Blue Chief).

2010. Silver kat D till Isabella Tovek – Backens Lotus (val f-97 hos Berit Gustafsson Mansten e Rolls Royce u Princess Jasmin e Blue Chief). 2018. Brons i kat C (Grupp2) till Emma Ek – Tic Tac (val f-01 hos Karin Christensen e Countach Campbell u Köhls Rapsodi e Pommac).

Nästa gång är det fälttävlansmedaljörernas tur. Håll utkik strax innan jul…

Text: Gerd Eriksson

Author: Tavlingssvep