Försäkringsbolaget Agria är huvudsponsor för Svenska Connemarasällskapet.
På denna sida kommer vi att publicera kampanjer och erbjudande samt olika informationsfilmer, artiklar m.m. som Agria har.
Ligghall ger hästen skydd i hagen på vintern
Hästar som hålls utomhus dygnet runt måste ha tillgång till en ligghall, som fungerar som vindskydd för hästarna. Den enklaste – och vanligaste – formen av en ligghall är ett tak med tre väggar, där golvet ströas med halm.
I djurskyddsföreskrifterna finns regler som säger att hästar som är ute mer än 16 timmar per dygn under den kalla årstiden måste ha tillgång till en ligghall – detta för att hästen ska kunna hålla sig torr, få vindskydd och ligga ner på ett torrt underlag.
Ligghallen bör placeras på bra underlag, då det lätt blir upptrampat runt en ligghall där hästarna rör sig ofta. Även vindriktning och väderstreck är bra att ha koll på när vindskyddet ska byggas.
Storlek
En enkel ligghall eller vindskydd består oftast av tre väggar och tak, med en öppen långsida – den öppna sidan bör ligga i söderläge. Om ligghallen används till ett större antal hästar är det bra att ha två ingångar, så att en dominant häst inte kan blockera vägen in eller ut för de andra hästarna. Minimimåtten för en ligghall finns i Jordbruksverkets föreskrifter om djurhållning – här kan du läsa mer om storleken på ligghall.
Foderplatser
Vid utformning av utfodringsplatser bör man tänka på att hästar vill hålla ett avstånd till andra hästar när de äter. I det fria är detta avstånd 1,5–6 meter. Avståndet mellan utfodringsplatserna i en lösdrift för unghästar kan vara 1,2 meter, men det gäller som hästägare att se till så att samtliga hästar i flocken får tillgång till foder.
Underlag
Golvet i en ligghall ska vara så jämnt som möjligt, och halkfritt. Vanligast är att ströa upp ligghallen med halm eller spån, men även gummimadrasser kan förekomma.
När anordnas Agriaritten?
Helgen den 22-23 oktober 2022 anordnas årets upplaga av Agriaritten.
Var anordnas Agriaritten?
Agriaritten anordnas överallt i hela Sverige! Evenmanget är digitalt på så sätt att du postar om det på sociala medier, men du kan vara med oavsett var du bor.
Hur gör jag?
När du anmält dig via länken här nedan är allt du behöver göra att rida en tur i naturen. Kom ihåg att filma eller ta en bild som bevis. Lägg sedan upp din film eller din bild i sociala medier (till exempel på Instagram och Facebook), skriv tydligt att du varit med i Agriaritten och tagga inlägget med #agrianaturbana. För varje deltagare skänker vi 10 kronor till Svenska Hästars Värn.
Mer information och anmälan finns HÄR.
Pst! Det går lika bra att leda, tömköra eller köra sin häst, huvudsaken är att ni tar er ut i naturen. Glöm inte hjälm, en laddad mobil och ta gärna med dig en eller flera stallkompisar!
SMITTSKYDD
Kommer det nya hästar till stallet efter betet? Då är smittskyddet extra viktigt, i klippet ger Agria Vårdguides veterinärer konkreta tips!
VETERINÄR ONLINE DYGNET RUNT
I appen Agria Vårdguide kan du få råd kring symtom, sjukdomar och behandling av hästen. Är din häst försäkrad hos vår samarbetspartner Agria är den digitala veterinärrådgivningen helt kostnadsfri.
Läs mer om smittskydd och se längre film:
https://www.agria.se/hast/artiklar/sjukdomar-och-skador/hur-ska-jag-gora-for-att-undvika-smitta/
SÅR – SKADOR
Har din häst fått ett sår på benet? I klippet visar en av Agria Vårdguides veterinärer hur du tvättar och bandagerar!
VETERINÄR ONLINE DYGNET RUNT
I appen Agria Vårdguide kan du få råd kring symtom, sjukdomar och behandling av hästen. Är din häst försäkrad hos vår samarbetspartner Agria är den digitala veterinärrådgivningen helt kostnadsfri.
Läs mer om sårvård och se längre film:
https://www.agria.se/hast/artiklar/sjukdomar-och-skador/rengor-och-bandagera-en-sarskada-pa-hast/
Nyhet 2022: Teckna Agria Foster & föl – få tillbaka premien på fölförsäkringen!
Med Agrias foster- och fölförsäkring är du trygg redan från konstaterad dräktighet. När du sedan försäkrar ditt föl hos Agria får du premien från Foster och fölförsäkringen i rabatt på din nya försäkring.
Har du några frågor eller funderingar? Tveka inte att kontakta ditt lokala ombud via agria.se/ombud
Läs mer om foster & fölförsäkringen och erbjudandet:
https://www.agria.se/hast/hastforsakring/agria-foster–och-folskydd/