SM-medaljörer i fälttävlan

Sammanlagt 40 SM-medaljer i den här grenen också, men då ska man ha i åtanke att SM i fälttävlan bara rids en gång om året. På vinjettbilden Linda Ivarsson med helsyskonen Chapman (tv) f-87 och Cyrrano f-85 hos Bengt Wilsson e Rolls Royce u Coosheen Coriander e Coosheen Finn). Foto: Annika Karlbom

🥇Guld 12 🥈Silver 14 🥉Brons 14

1970. Brons och tredje medaljen för året till Eva Bäckström – Rose of Abbeyleix (sto f-63 e Mac Dara – Cill Ciarain) i kat C, men hon var inte ensam. I kat kat D tog Marie Ederoth –  Aughris Lily (sto f-63 e Doon Paddy u Star e Keehaune Laddie) också brons. Terrängen gick i Hågadalen, Uppsala.

1975. Anna Nilsson – Leading Lord (val f-69 hos Nils Arne Nilsson e Conundrum of Millfields u Leading Light e Mac Dara) red familjens uppfödning till brons i kat C. 1977 & 1979 tog de guld. Silver i kat C 1979 Pia Nilsson – Faramir (val f-71 hos Borens Ahlberg e Värnbergs Castor u Atlantic Pearl e Atlantic Storm).

1980. Brons i kat C till  Annika Nilsson – Mountforan Breeze (sto f-72 e Brogeen u Easter Sirocco e Kilgreany Lad). Det skulle följas av ytterligare tre bronsmedaljer på raken, -81, -82, -83.

1984. Brons kat C till Jessica Ohlsson – Leading Lincoln (val f-78 hos Nils Arne Nilsson e Conundrum of Millfields u Leading Light e Mac Dara). En helbror till ovan nämnda Leading Lord.

1987. Brons i Kat D till Helene Persson – Sunflower (sto f-75 hos E Lindblad e Rory Ruadh u Fort Sunflower e Brogeen). 1988 togs silvret i kat C av Amelie Planck – Fire Ef (val f-80 hos Lena Nordgren e Nice-n’-Easy u Krikas Daffodil e Lambay Inver). 1988 blev det brons för Jessica Ohlsson – Leading Lincoln (se ovan), och 1990 blev det guld med Paula Kjellström i sadeln. Som är ryttaren på bilden. En härlig ponny med ett stort hjärta som hela tiden gick på ridskola, och sen tävlades av småsyskonen, ffa i hoppning.

Här hoppar jag lite bland årtalen. 1992  tog  Linda Ivarsson – Cyrrano (se ovan) guld i kat D. Året därefter blev det silver. 1994 guld igen, och 1995 silver igen. Internationella framgångar hade de också, men det kommer att avhandlas en annan gång.

Chapman nådde inte brorsans framgångar, men vann den individuella klassen på NM i Danmark 1995, och det blev också guld med laget. Chapman hade enligt ägaren kunnat gå hur långt som helst i hoppning, men eftersom Cyrrano var så bra i fälttävlan, fick Chapman också hänga med på det.

Åter i tiden. 1993 tog  Karin Johansson –Bell Cazo (val f-82 hos Karin Persson e Brantshammar Bell Dara u Castanje e Värnbergs Castor) brons i kat D. 1995. Silver i kat C  till Lisen Lilliehöök – Greatest Moyson (val f-88 hos Lennart Nilsson e Brantshammar Bell Dara u Moy Nancy e Knockranny Ruby).

1995. Brons i Kat C togs av Linn Klarr – Ballad Princess (sto f-80 hos AB Kreg, Eva Lembke e Holiday Prince u Ballad Star e Ben Lettery), och brons i kat D Philippa Magnusson – Host (val f-79 hos Arne Salomonsson e Råcksta Janco u Fort Hostess e Thunder).

1996. Guld till Marie Malmros –  Uranus RC 60 (hin f-83 hos Solveig & Walter Rutgersson e Värnbergs Neptunus u Cait e Thunder i kat D ), och silver till Britta Campner – Stjärne (val f-80 hos Brynolf Jansson e Nice-n’-Easy u Fianne e Island King). 1997. Silver kat D till Karin Magnusson – Hagens Label (val f-85 hos Gisela Helin e Tulira Highball u Hagens Helina e Värnbergs Orion).

1998. Silver i kat C  Jenny Johansson – Bolle Lucky-Look (val f-83 hos Christina Sjölander-Johansson e Lukas u Tiger Blaze e Tiger Gill), och i kat D togs guldet av Nilspetter Eng – Brolötens Fendi (val f-89 hos Eva Ahlin e Finney Master u Dame Grainne e Moycullen Dan). 1999. Silver i kat D till Lovisa Gustafsson – Uranus RC 60 (se ovan). 2000. Brons i kat C till Clara Secher – Greatest Moyson (se ovan).

2002. Emelie Håkansson – Kazmir (val f-92 hos Lena Nilsson e Hagens O’Chief u Krikas Irish Elf e Lambay Bobby) tog silver i kat C, och i kat D blev det guld till Emma Jacobsson – Brolötens Azzaro (val f-85 hos Eva Ahlin e Finney Master u Dame Grainne e Moycullen Dan). Brolötens Fendis helbror. Silvret i kat D till Sofia Ridderstad –  Star-Li (val f-87 hos Sysk Filipsson e Brantshamar Bell Dara u May-Li e Clifden Wind).

2003. Silver i kat C till Clara Secher –  Greatest Moyson (se ovan). 2004. Silver till Moa Sigvardsson – Gentle Moon (val f-90 hos Marie-Louise Rolf-Svedhem e Brantshammar Bell Dara u Gentle Jennifer e Marble) i kat C. 2005 blev det guld i kat C till Linda Carlsson –  Kazmir (se ovan).

2010. Guld till Charlotte Cedermark – Nice –n’-Curly RC 102 (hin f-92 hos Ivan Kinell AB e Nice n’-Easy u Corinne II e Earl of Doon). Då var kategoriindelningen borttagen sedan några år.

2015.  Guld (grupp2) till Elsa Carlsson – Lofty Fionnuala) (sto f-08 hos Nina & Anders Gustafson e Castleside JJ u Lofty Fiona e Lofty Roderic). 2016. Silver till Emma Hessel – Lacken King (val f-07 e Brock Lodge Buster – Monaghanstown Fred), och 2019 blev det guld med Wilma Nyhlén i sadeln.

Det finns Connemaror som aldrig tog någon SM-medalj, men som gjorde fina prestationer på NM och EM. Det blir nästa projekt att ta tag i. Till det behövs bilder. Så en uppmaning till alla ”Connemaraveteraner”. Har du gamla bilder i gömmorna tar jag tacksamt emot dem. Många av bilderna som varit med i de här tre sammanställningarna är avfotograferade från album. så det behövs ingen skanner. Skicka till mig via FB Messenger Gerd Eriksson eller via mejl ge.eriksson@gmail.com Tack på förhand!

Text: Gerd Eriksson

Author: Tavlingssvep