Visa häst vid hand

 Att visa häst vid hand på utställning kräver träning av både häst och visare. Observera att anvisningarna för visning av häst på utställning (framförallt riksutställning) skiljer sig från övriga visningstillfällen så som treårstest, premiering och kvalitetstävlan. Nedan följer en anvisning för hur du visar din connemara på utställningar anordnade av SCS.

GlenncarrigKnight, fotograf Susanne Leijonhufvud

Tillvägagångssätt

Vid utställning och riksutställning

1. Samtliga deltagare i klassen kommer in på ring  i nummer ordning i höger varv. Visaren går på hästens vänstra sida, dvs hästen närmast domaren.  Glöm inte nummerlapp, denna ska sitta på höger sida om detta är hästens manfria sida annars bör ponnyn vara försedd med nummerlapp på bägge sidor.

Du ska vara medveten om att bedömningen startar redan när du kommer in på ring, se därför till att ha din häst väl framme.

2. Håll avstånd till framförvarande ekipage och använd hörnpasseringar till att korrigera avstånden. Kommer du lätt för nära, ta ut hörnen, halkar du efter, gena över ringen. Har du en häst som slår om någon kommer för nära eller som är extra uppspelt varna dina medtävlare och sätt en röd rosett i svansen.

Du ska gå i höjd med hästens bog och hästen ska röra sig i ett bra tempo och skritta aktivt, vilket även gäller visaren. Domaren får ofta en första uppfattning om rastyp och skritt just när man går på ring. Du håller tyglarna i båda händerna med högerhanden ca 20 -30cm under hästens haka och resterande tygel i vänsterhand

3. Vid anmodan ställer du upp hästen framför domaren. Håll utkik var medtävlarna ställt upp och ta samma ställe. Är du först så följ de instruktioner du får.

Ställ hästen med den manfria sidan mot domaren och i ”öppet läge”. Med det senare menas att domaren ska se alla benen och de som är närmast domaren ska ”rama in” hästen.

Själv ställer du dig framför hästen med tyglarna jämnt fördelade i båda händerna men ordnade så att du kan styra och  korrigera hästen om det behövs.

Vill domaren se hästen framifrån går du själv ett steg åt sidan så du inte skymmer hästens framparti.

4. På uppmaning för du sedan hästen framåt utmed medellinjen. Skritt i ett bra tempo så hästen kan visa sin gång. Du själv tittar upp och tar gärna ögonmärke så du går rakt. När du är ute på kortsidan så vänder du hästen (om du inte fått kommandot vänd tidigare) . Du vänder hästen från dig. Vid vändning har du tyglarna i en hand så den vänstra är fri. Det kan behövas för att tex hålla upp en hand för hästens huvud för att underlätta vändningen. Målet är att komma tillbaka till samma linje som du skrittade inledningsvis.

5. När domaren kommenderar trav  tar du tyglarna i höger hand och travar hästen utmed medellinjen. Det är bra att ha tränat så hästen vet vad det är frågan om och går igång på små hjälper. Ju mer självbärande hästen är i sin trav desto bättre, dvs en häst som går i undertempo kommer inte till sin fördel.

När domaren är klar med sin bedömning talar denne om det, ofta genom att säga tack, du går då tillbaka till din plats i ringen.

6. Håll ordning på hästens katalognummer då det är med det du tilltalas under bedömningen.

Håll dig beredd så att du är snabbt på plats när hästen före dig återgår till sin plats efter utförd visning.

Se och lär av andra som varit med förut. Det finns alltid mycket att lära.

Spö kan med fördel bäras men tänk på att hålla det rätt. Det är ganska vanligt att hästen störs av att ett spö petar till hästen när visaren rör vänsterarmen under löpningen. Håll spöet nedanför handtaget

Styling av häst och visare

Häst

Hästen ska vara ren, manen utredd och hängande på en sida. Det är valfritt om man vill ha ryckt man eller ej. Flätor och knoppar däremot anses inte höra hemma på en rasbedömning så gäller även stubbad man.

Svansen ska vara utredd och tvättad. Att klippa svansen på längden är okej men inte kortare än till halva skenan när hästen lyfter svansen.

Skägg under hakan kan klippas bort medan känselhår och hovskägg ska vara orört.

Hovarna ska vara verkade men för att inte riskera en ömfotad häst bör det ske senast ca två veckor innan bedömningen. Detsamma gäller om hästen är skodd, då rekommenderar man att omskoning planeras senast en vecka före bedömningen.

Det är valfritt att använda hovolja men ta i så fall reda på underlaget. Oljade hovar är inte att rekommendera om bedömningen går på sand eller grus.

Insekter kan lätt förstöra en dag så ha med något insektsmedel om bromsarna är på hugget

Alla hästar (med undantag från ett-åriga ston) ska visas i träns. Vänj den unga hästen vid tränset i god tid och se till att det är väl tillpassat. Tränset bör vara försett med engelsk nosgrimma, dvs en bred nosgrimma/ nosrem som sitter ovanför bettet under sidostyckena.

Visare

Ta inte uppmärksamheten från hästen genom din klädsel eller annan utstyrsel. En  enfärgad pikétröja eller långärmad tröja  är en vanlig överdel. Hjälm ska bäras av samtliga visare!

Långbyxor i valfri färg. Svenska Connemarasällskapet rekommenderar ljusa byxor, ej ridbyxor.

På fötterna rekommenderas enfärgad löparsko alternativt gymnastiksko.

Överdragströja och regnkläder vid behov.

Långt hår bör vara uppsatt i en tofs eller knut.

Observera att du under visning inte får bära kläder med hästens eller stuteriets namn.