Throwback Thursday

Rasen har genom åren tagit mer än 120 SM-medaljer i hoppning, dressyr och fälttävlan. Ett svårslaget rekord har Connemaran som det här inlägget handlar om. Tre medaljer blev det – och de togs samma år! Mer om det längre ner. Vinjettbild: Joja Lewenhaupt (inskannat tidningsurklipp).

Rose of Abbeyleix RC 108, född 1963 hos John Conneely, Spiddal, Irland e Mac Dara u Ballydonnellan Grey e Cill Ciarain. Rose kom till Sverige som treåring, och betäcktes samma år. Resultatet blev ett hingstföl, Limerick av Haga (f-67 e Camlin Carmara). Han blev 152 cm och tävlades med bra resultat tom Msv hoppning bland storhästar. På bilden Rose & Limerick med äg Lotten Nordqvist. Foto: Liv Nordqvist.

Efter att fölet avvants kom Rose till nystartade Torns Ponnyklubb. Hon ingick i lektionsverksamheten och reds av barn och ungdomar med skiftande ridkunskaper. Tränaren och legendaren Torsten Nilsson fattade omedelbart tycke för det unga stoet, och såg en stor potential hos henne.

1968 tävlades Rose i hoppning av Torstens Nilssons son Lars, och endast fem år gammal fick hon följa med till SM i Strömsholm. Där stötte hon på en Pullmangrav för första gången i livet, och det blev tvärnit. De kom dock 2:a i välkomsthoppningen. Efter SM blev Elna Lindgren, som hade haft stora framgångar på sin B-ponny, tillfrågad om hon ville rida och träna Rose. De tog många rosetter tillsammans. På tävlingen som bilden är från, togs tre 1:a platser i hoppning och en 2:a plats i dressyr.

Rose med Lars Torstensson och med Elna Lindgren. Foto båda: Joja Lewenhaupt

1969 var det Eva Bäckström som tog över tyglarna. Första året blev de distriktsmästare i dressyr i Skåne.

1970 blev de distriktsmästare i alla tre grenarna. SM i fälttävlan gick i Uppsala och SM i hoppning och dressyr i Falkenberg. Det blev GULD i dressyr, SILVER i hoppning och BRONS i fälttävlan (kat C).

1971 vann ekipaget bla en stor fälttävlan i Falkenberg. De startade även SM det året. Fälttävlan gick i Trolleholm, och hoppning/dressyr i Strängnäs. De kom på 6:e plats i alla grenar.

Rose och Eva Bäckström. Foto båda: Joja Lewenhaupt

Innan Rose lämnade Skåne för att bli avelssto hos Inga-Britt Baalack på Sundsta stuteri i Roslagen, blev hon betäckt med Värnbergs Castor RC 7. Mellan åren 1972 och 1983 fick hon 11 föl. En prestation i sig! Sina två sista föl fick hon hemma hos Inga-Britts son Ola med familj, och mellan fölningarna reds hon av de små sönerna. När familjen flyttade till Irland, följde Rose’s dotter Sundsta Phaedra (f-83 e Finney Master) med, och Rose åkte till Inga-Britts dotter Elisabeth, som barnponny och läromästare till döttrarna.

Sundsta Phaedra och Alexander Baalack tävlade både fälttävlan och hoppning på Irland. Stoet såldes sen tillbaka till Sverige, och fick såsmåningom tre föl. Privata foton.

1992 blev Rose ELIT-premierad. Året därpå deltog hon vid ett Connemaraevenemang med 10-åriga Johanna Ericson i sadeln. En pigg och mycket väl bibehållen 30-åring!


Det här var från början tänkt som en lättsam läsning så här i Covid19-tider. En enkel presentation av en SM-medaljör för länge sedan, men det svällde och blev nästan en hel livshistoria. Det lilla stoet verkar ha lämnat stora avtryck hos alla som haft kontakt med henne. Tack till Elna Ljung (Lindgren), Marie-Louise Hellström (Danielsson), Lotten Giers (Nordqvist), och Elisabeth Ericsson (Baalack) samt Ola & Maria Baalack för foton och info. Ett speciellt tack till Marianne Nilsson, framlidna Torsten Nilssons 93-åriga hustru, för en trevlig pratstund om svunna tiders ponnytävlingar. På bilden nedan ses Torsten Nilsson med Rose 1970. Enligt hustrun ansåg han att Rose var en av de allra bästa han tränat. Foto: Marianne Nilsson.Rose of Abbeyleix
1963 – 1996


Text: Gerd Eriksson

Author: Tavlingssvep