Fakta om PPID från Agria

Hästar som drabbats av den hormonella sjukdomen PPID, tidigare kallad Cushings syndrom, har ofta vinterpäls året om och svårt att reglera sin kroppstemperatur. Men det går att medicinera och prognosen är god för många hästar – här kan du läsa mer om sjukdomen.

PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction) är en endokrin sjukdom, vilket innebär att det finns en hormonell störning. Hypofysen producerar hormonet ACTH, som kontrollerar binjurens produktion av bland annat kortisol (kroppseget kortison). Hos en häst med PPID är hypofysen ofta förstorad och har en överproduktion av ACTH, som stimulerar binjuren att öka sin tillverkning av kortisol okontrollerat.

Tidigare var uppfattningen att sjukdomen nästan enbart drabbade äldre hästar, men idag vet vi att PPID kan finnas hos hästar i alla åldrar. Bland de hästar som är försäkrade hos Agria drabbades över 400 av sjukdomen under 2022. 

Symtom

– Klassiska symtom är att hästen har vinterpäls året runt och svårt att reglera kroppstemperaturen, den svettas mycket, men många hästar med PPID har normal hårrem. De kan även vara trötta och sega, dricka och kissa mer, säger Anette Graf som är hästveterinär på Agria Djurförsäkring.

Hästar med PPID är mer känsliga för infektioner och kan få en förändrad hårrem. Även musklerna kan påverkas, de kan få en annan bukform och bli bukiga.

– Symtomen liknar de som hästar som får höga doser kortison under en längre tid får, det är en liknande typ av påverkan.

PPID är också en vanlig underliggande orsak till fång, ofta i kombination med EMS (ekvint metaboliskt syndrom) där drabbade hästar har svårt att kontrollera insulinnivån. Därför bör hästen utredas för PPID och EMS vid kliniska symtom på fång.

Typiska symtom på PPID

  • Fång.
  • Förändrad hårrem, pälsen blir ofta lång och lockig.
  • Kroppsformen och muskelmassan kan påverkas så att hästen blir bukig.
  • Infektionskänslig.
  • Viktnedgång.

Undersökning

Om veterinären misstänker att hästen har drabbats av PPID tas ett blodprov, där man mäter nivåerna av hormonet ACTH. Allra säkrast är att ta proverna på hösten.

Behandling

Om det är fastställt att hästen har drabbats av PPID är det en fördel om medicinering, som minskar produktionen av ACTH, sätts in så snart som möjligt för att minska risken för att hästen drabbas av fång.

– Medicinen ges i tablettform och det kan ta ett tag att ställa in rätt dos. Vissa hästar kan bli påverkade av medicinen och få biverkningar, de kan bli trötta och hängiga, vilket gör att man kan behöva börja med en lägre dos och sedan öka.

Genom blodprov kontrolleras effekten av medicinen, för att se att hästen verkligen får rätt dos.

– Det är en livslång behandling, det är inget man ger kortsiktigt. Men många hästar svarar bra på medicinering, säger Anette Graf.

Prognos

Prognosen är god för de hästar som svarar bra på medicineringen, så länge de inte drabbas av fång. De flesta hästar blir av med sina symtom och kan leva ett normalt liv. Det är dock inte tillåtet att tävla en häst som behandlas mot PPID.

HÄR. den hormonella sjukdomen PPID, tidigare kallad Cushings syndromHÄR.

Author: connemara