Lofty Roderic RC 74

Det var en gång en cool kille som hette Roderic. Han gav oss många glada stunder och minnen men också en hel del bekymmer genom sina skador. Men Roderic lever fortfarande , nu som valack, och inte hos oss.

1989 köpte vi Rolo RC 637 från Irland. Hon kom hem dräktig med en av den tidens mest populära hingstar, Ashfield Sparrow, helbror till Ashfield Bobby Sparrow.

1990 föddes Roderic, ett trevligt hingstföl men kanske inte det föl vi trodde skulle bli godkänd hingst. Innerst inne hade vi önskat oss ett stoföl. Men han var snäll och lätthanterad så vi provade att behålla honom som hingst. Som tre-åring visades Roderic vid hingstpremiering första gången. Glatt överraskande för oss blev det 39 poäng och välkommen åter. Att han var sent utvecklad hade vi då redan upptäckt och den upptäckten delades av nämndens ordförande Håkan Ström.

Roderick1

 

Som fyra-åring  blev det ett poäng till och vi hade en godkänd hingst!  Därtill en hingst med det trevligaste temperament man kan önska sig .

Fotograf: Annika Karlbom

 

 

 

 

Som fem-åring gjorde Roderic sitt bruksprov som på den tiden närmast liknade en kvalitetsbedömning. Vi var amatörer och hade inte givit vår hingst de bästa förberedelserna , förstod inte vad som skulle krävas. Trots det så blev det ett godkänt resultat.

Roderic  var nu inriden och tränades regelbundet av Hanna Bengtsson, en ung tjej som dagligen åkte buss 2, 5 mil för att komma hit och som också var den som red bruksprovet.  Tillsammans med henne lät inte framgångarna vänta på sig och som 5, 6 o 7 åringen deltog de i hopp- och fälttävlan runt om i södra Sverige. Tror aldrig vi kom hem utan placering under denna tid. På tävlingsbanan uppförde sig Roderic perfekt och jag tror att det var många som aldrig uppfattade att han var hingst. Tvåa i Hallands DM i fälttävlan där såväl ettan som trean tävlade internationellt samt seger i Connemara mästerskapet i hoppning LA är placeringar jag gärna tar fram. Rod hade kanske inte den största galoppen men var vändbar och hade en otroligt bra hoppteknik och fullständigt orädd. Mycket, mycket sällan rörde han en bom . Och hoppa var det roligaste han visste.

När Roderic var 7 år hände den olycka som gjorde att han något år senare fick sluta tävla. Vid betäckning stegrade sig ett sto och Rod ramlade bakåt på rygg. En rygg som sedan aldrig blev sig lik igen. Hoppningen och tempot blev aldrig mer detsamma och helt klart hade han ont, speciellt om han skulle gå mer än en klass. Tråkigt men då, inget vi eller någon veterinär kunde påverka långsiktigt. Sjukpensionär vid 8 års ålder, åtminstone på halvtid.

Roderick

 

Roderic var tänkt  att bli Oskars hopphäst men tyvärr blev det en kort karriär. Här vinner de LA i Susedalen 1998.

 

 

 

 

Hur var Roderic  som avelshingst? Ja det tror vi oss veta nu när Rod hunnit bli 24 år. Avkommorna är många mycket duktiga hoppare med sin fars hoppteknik- rör inte en bom. Rörelserna är i medel tämligen normala, 7-mässiga. Ridbarheten är god. På såväl fader- som modersidan finns fullblod och det tror jag är anledningen till Rod som själv slutade på 146 cm gav många avkommor över 148 cm men även en del C-ponnyer, dvs höjden var svår att förutsäga. Många är högställda,långlinjerade med en välutvecklad manke, är välbenade från sidan med korta breda skenor.  Jag har sett en del avkommor där jag kunde önskat att de hade mer bredd i sin bål. Den sena utvecklingen har gått i arv.

Ciara

 

Lofty Ciara är dottern som lyckades med bedriften att bli BIS vid den danska riksutställningen. Även på ungponnytesterna fanns det avkommor som utmärkte sig, då framförallt i löshoppning. Abigail gladde oss med att hoppa 10,10.

Fotograf: Ebba Christensen

 

 

 

 

Jag vill minnas att det sammantagna exteriörindexet hamnade på 100. Men exteriöra topphästar fanns och av de 26 avkommor som visades hamnade 77 % i klass 1 och nio fick avelsdiplom. Någon godkänd son blev det aldrig.

elektorstwist

 

På tävlingsbanan hade Rod avkommor på högsta nivå i såväl Sverige som i Norge; Elektors Twist och  Roan Rocky var två av dem. Och vem vet, det kan bli fler, sista avkomman, Bownty  Sunrise Riddle är bara 6 år.

 

 

 

Fullblodsinslaget förde det goda med sig att Roderic , i egenskap av morfar, fick in en ridponnyhingst i aveln. Det var ingen mindre än Verdi som tyvärr inte finns längre men som under sin levnad vann ungponnychampionatet i såväl hoppning ( 5år)som dressyr(6år) och senare ingick i dressyrlandslaget. Verdi  har också lämnat många högpresterande avkommor.

När det gäller temperamentet så skulle jag inte tro att det finns mycket mer att önska, det bästa som åtminstone vi kunde önska oss. Rod var en häst för hela familjen, inte ett öra bakåt, inte en riktad spark. Familjen var rörande enig om att hade vi varit tvungna att övernatta i stallet hade vi trängt ihop oss i hans box.

När Roderic var 17 år fick han testikelcancer och blev kastrerad. Efter en tids konvalescens fick han flytta till Cajsa, min brorsdotter, och där är han fortfarande kvar, lika älskad som hos oss . Rids varannan dag och trivs med sin pensionärstillvaro.

När Rod flyttade hade vi kvar en av hans döttrar, Fiona. Tyvärr förlorade vi henne i kolik så nu får vi på hemmaplan glädjas åt Roderics åldrande mor ( 32 år) samt  halvsystrar.

Utanför vår gård finns det många fler avkommor som förgyller tillvaron, både för sina ägare och för oss.

 

Nina Gustafson